Ogórki to warzywo, które przyrządzać można na rozmaite sposoby. Ogórki surowe w mizerii, kiszone, konserwowe, w occie, korniszony czy kwaszone. Na szczególną uwagę zasługują ogórki małosolne, które przyrządzić można w domu. Tradycyjnie ogórki małosolne przyrządza się w naczyniu glinianym ze szczelnym przykryciem. Można przygotować ogórki również w dużym słoju. Do przygotowania niezbędne będą świeże ogórki gruntowe, czosnek, koper, chrzan i liście winogron. Na 900 ml słoik potrzebne będzie 0,5 kilograma ogórków. Ogórki myjemy i przycinamy ich końcówki. Wodę, około pół litra, gotujemy i odkładamy do ostygnięcia. Gdy będzie miała około 40-50 stopni, rozpuszczamy w niej sól (około pół łyżeczki do herbaty). Na początku włóż do słoika chrzan i liście winogron. Na tym naprzemiennie układaj ogórki, czosnek i koperek. Na koniec wlej osoloną wodę i przykryj słoik pokrywką, ale nie zakręcaj jej. Tak przygotowane ogórki odstaw na dwa dni. Mogą być doskonałą przekąską lub dodatkiem do kanapek czy obiadu. Ogórki są bogate w witaminy z grupy B i mają bardzo mało kalorii. Jeden średni ogórek ma ich zaledwie 10! Należy pamiętać, aby nie mieszkać ogórków z pomidorami w sałatkach. W ogórku znajduje się enzym askorbinowy, który rozkłada zawartą w pomidorach witaminę C. W składzie ogórków, które mają w sobie aż 97% wody, znajdują się tzw. kukurbitacyny. Jak udowodniono, substancje te odpowiedzialne są za hamowanie rozwoju komórek raka prostaty i trzustki. Jedzenie ogórków to również doskonały sposób na pozbycie się wody z organizmu. Równie zdrowe, jak ogórki małosolne są ogórki kiszone, które również można przyrządzić samemu w domu. Z ogórków gruntowych można również przygotować pikle. Proporcji używamy takich jak w przypadku ogórków małosolnych-pół kilo ogórków na słój 900 ml. Obrane ogórki pozbawiamy pestek i odkładamy na 24 godziny w chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu ogórki wkładamy do słoika wraz z cebulką, marchewką, selerem i koprem. W garnku podgrzewamy zalewę składającą się z ćwierć litra wody, ćwierć litra octu, cukru i soli. Tak przygotowaną zalewę przelewamy do słoika. Zakręcony słoik trzymamy w chłodnym miejscu. |