Najlepszym wyjściem przy przygotowywaniu kurczaka jest kupienie mięsa z wolego chowu. Kurczęta hodowane w ten sposób są wolne od antybiotyków. To ważne szczególnie dla dzieci! Zwierzęta te nie są również narażone na stres, jak drób hodowany w klatkach. Kurczęta klatkowe przechowywane są w niegodziwych warunkach, co wpływa również na jakość ich mięsa. Mięso kurczaka może być przygotowywane na setki różnych sposobów. Nie wszystkie z nich są zdrowe. Najkorzystniej przyrządzić kurczaka gotowanego lub duszonego. Te sposoby obróbki termicznej zachowuje to, co w tym mięsie najlepsze. W czasie gotowania i duszenia nie wydziela się tyle tłuszczu, ile w przypadku smażenia. Przedstawiony przez nas przepis na gotowanego kurczaka jest odpowiedni również dla dzieci i osób na diecie. Powstałe według przepisu delikatne, sycące mięso to esencja zdrowych mięsnych pyszności.
Niskokaloryczny kurczak Do przygotowania niskokalorycznego KURCZAKA W MARCHEWCE potrzebne będą dwie średniej wielkości piersi kurczaka. Tniemy je w drobną kostkę i doprawiamy przyprawami: bazylią i białym pieprzem. Tak przygotowane mięso wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli himalajskiej. Po 30 minutach dodajemy 3 średniej wielkości marchewki. Do smaku dodajemy 2 gałązki rozmarynu. Całość gotujemy jeszcze 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowane danie dla dwóch osób to niewiele ponad 250 kcal. Danie podawać można z brązowym lub dzikim ryżem, co zwiększy jego kaloryczność, ale dostarczy złożonych węglowodanów. Zalety dania to niska zawartość tłuszczu i duża ilość witamin. Gotowana przez pół godziny marchewka nie traci swoich wartości odżywczych. Kurczak w marchewce z powodzeniem może być stosowany przez osoby na diecie i małe dzieci. Bez trudu można go zapakować do plastikowego pojemniczka i zabrać do pracy na lunch. Taka porcja kurczaka to najłatwiejszy sposób, aby dostarczyć sobie odpowiedniej ilości białka i dużo energii. Osoby, które poszukują w żywności białka sirt, mogą do potrawy wraz z marchewką dodać pietruszkę. |